Iveta Fabešová si vybere food blogerku

Blogerku roku v kategorii FOOD bude vybírat i mistryně v pečení sladkých dobrot Iveta Fabešová, která miluje sladké od okamžiku, kdy se narodila. Chcete vědět, jaká je Iveta? Dokáže přivřít oči nad drobnými prohřešky food blogerek? Dočtete se níže.  

Iveto, proslavil tě pořad Na nože. Byla účast v tomto pořadu pro tvou kariéru zásadní? A změnil nějak tvůj pohled na vaření?
Účast v pořadu byl pro moji kariéru zcela jednoznačně  zásadní. Po skončení pořadu jsem se rozhodovala jestli se vrátit do kanceláře nebo pokračovat v oboru gastronomie. I přes velký strach, který jsem tenkrát měla jsem se rozhodla jít za svým snem a dnes jsem za své rozhodnutí nesmírně vděčná. Myslím, že účast v pořadu spíš změnila můj pohled na kuchaře,  než na vaření jako takové. :-) A také jsem pochopila, že v Čechách se úspěch neodpouští.

Iveto, čerpáš občas inspiraci na food blozích? Jaké blogy se ti nejvíce líbí? Co nejvíce oceňuješ na blogerkách?
Ano občas inspiraci čerpám. Nejvíc mě baví, když vidím, že je blog dělaný s láskou a nadšením. Že si ho autor nezaložil jen proto, že je to teď in, ale že to jde z něj. Tím se myslím pozná i kvalitní blog a já pevně věřím, že lidé budou čím dál víc vyhledávat a oceňovat lidi a tvůrce, kteří různé věci dělají ze svého vlastního vnitřního přesvědčení. Věřím, že takovým lidem pak vesmír vychází vstříc a přináší jim různé příležitosti.

Uvažovala jsi i ty někdy o založení blogu?
Ano uvažovala, ale mám pocit, že správný blog je kombinací několika řemesel: umění psát, umění vyhledávat zajimavé věci a umění fotit a já nikdy s mými fotografickými pokusy nebyla spokojená.

Víme o tobě, že miluješ sladké, a že s nadšením připravuješ lahodné dobroty už od dětství. Kdo ti pomáhal v začátcích? Maminka nebo babička?
Určitě babička. Pekly jsme spolu každé vánoční svátky a to mě myslím ovlivňilo úplně nejvíc. Pro maminku byl čas v kuchyni spíš rutinní záležitosti, takže neměla čas ani trpělivost na mé cukrářské pokusy.

Iveta Fabešová

Být pořád ve společnosti sladkých pochoutek je velké pokušení a jako správná kuchařka musíš ochutnávat. Jsi krásně štíhlá, jak si držíš linii?
Těžko :-) ale když denně upečete tolik koláčů a cukroví co já ve své cukrárně už ani na sladké nemáte chuť a jste vděčná za dobrý steak.

Která kuchyně je pro tebe nejvíce inspirativní a proč?
Rozhodně francouzská. Líbí se mi, že dbají nekutečně na kvalitu surovin, že je pro ně jídlo potěšením, že přemýšlejí nad tím co jedí a že si vše vychutnávají s mírou.
Ikdyž jsou Francouzi nekuteční gurmeti jsou velmi štíhlý národ a to je podle mého způsobeno tím, že si uvědomují, že jim stačí kousek dobrého koláče a že ho nemusí sníst celý.

Kdybys měla vybrat jednu jedinou dobrotu, kterou máš úplně ze všeho nejraději, co by to bylo? 
To je velmi těžká otázka. Kdybych zůstala na pustém ostrově chtěla bych jediné: dobrý chléb a máslo...toho se nikdy nepřejím.

A kdyby mi někdo řekl, že ve své cukrárně mohu péct jen jediný dezert určitě bych si vybrala macarons. Tam je totiž obrovský prostor, kde se může vaše cukrářská fantazie projevit.

Co děláš ve svém volném čase? Máš vůbec nějaký?
Mám ho málo, ale nějaký samozřejmě mám. Protože jsem pochopila, že člověk nemůže správně pracovat, pokud neumí správně odpočivat. Jezdím na kole, poslouchám mluvené slovo, čtu.

Iveta Fabešová

A ještě zpátky do kuchyně. Mohla bys našim čtenářům prozradit nějaký snadný recept, jak si rychle připravit sladkou dobrotu?

Čokoládové truffles s chilli

Příprava: 20 minut
Chlazení: 2 hodiny
Počet porcí: 32

Ingredience
400g hořké čokolády
60ml smetany
50g kakaa
1/2 lžičky mletého chilli

Čokoládu a smetanu dejte do hrnce a za stálého míchání nechtejte čokoládu rozpustit. Musíte získat hladký krém. Směs vlijte do formy o kapacitě 750ml. Dejte na dvě hodiny do lednice ztuhnout. Vyndejte z lednice a asi 10 minut počkejte než směs trochu povolí. Pomocí lžíce vykrajujte kousky hmoty a tvarujte kuličky, které obalte v kakau smíchaným s chilli. Skladujte v lednici.

Poslední otázka. Máš nějaký sen, který by sis ráda splnila?
Myslím, že je důležité, aby člověk pořád snil a měl vnitřní motor, který ho žene dál. Dlouho jsem měla sen otevřít cukrárnu, což se podařilo, ale při otevření jsem si uvědomila, že otevřením ten sen teprve začíná nikoliv končí. Takže si přeji, aby.....přání se přeci neříkají :-).

Iveto, moc děkujeme za příjemný rozhovor. 

I já děkuji a vše sladké vám všem.....Iveta.

Pravidla hlasování

V semifinále můžete hlasovat pouze pro jednu blogerku v kategorii. Hlasovat můžete pouze 1 x za celou dobu semifinálového hlasování. Opakované pokusy hlasování budou systémem zabezpečeny a nahlášeny. Semifinálové hlasování bude ukončeno 14.10.2013. Osm blogerek z každé kategorie postupuje do finálového hlasování, které bude začínat 16.10.2013 a bude ukončené 30.10.2013. Finálovou desítku blogů doplní volba poroty svými vybranými blogy. Vítězky budou oznámeny na finálovém večírku.

Případné dotazy směřujte prosím na e-mail info@blogerkaroku.cz. Pro více informací navštivte pravidla soutěže.